Gåsebillernes larver ødelægger græssets rødder

Gåsebillernes larver ødelægger græssets rødder

Rigtig mange haveejere foretrækker at passe på deres have, så den fremstår fin, flot og indbydende. Det er vigtigt for ejerne, at haven holdes pæn – både da det har en eller anden form for status udadtil, hvis man har styr på sin have og fordi den simpelthen bare er rarere at opholde sig i, når der er styr på den og den fremstår flot og dejlig.

Det kan være hårdt arbejde at holde haven

Det kan være en udfordring på mange måder at holde haven fin og flot. Det er nemlig langt fra altid nok blot at klippe græsset i ny og næ med den fine selvkørende græsslåmaskine. Der skal ofte langt mere til, hvis der skal være styr på haven.

Der er nemlig en lang række udfordringer man kan støde på, når haven skal holdes. Nogle af de oftest forekommende problemer er f.eks. at der kommer mos i den fine græsplæne eller at græsplænen bliver invaderet af gåsebiller i den tidlige sommer.

Gåsebiller er et stort problem for de danske haveejere

Gåsebiller er et kæmpe problem for mange haveejere. Gåsebillernes larver ødelægger simpelthen græssets rødder, fordi de lever af at spise rødderne. Det er naturligvis en stor katastrofe for haveelskeren, da det i sidste ende kan få store områder af den ellers så flotte græsplæne til at dø. Der kommer simpelthen nogle store brune pletter på græsplænen, der hvor der ikke længere er liv i græsset. Og hermed ser haven naturligvis ikke længere så fin og flot ud.

Det er ikke altid nemt at fjerne gåsebiller fra græsplænen igen, hvis de først er der. Og det kræver lidt viden om, hvordan man gør, hvis man gerne vil problemet med gåsebillerne til livs, hvilket de fleste nok gerne vil.

Men som nævnt, er det ikke de voksne gåsebiller, der er problemet. De gør ikke den store skade, men det er derimod larverne, der er roden til alle problemerne, da det er dem, der lever af at ødelægge rødderne i græsset.

Gåsebillerne trives bedst i sandet og løs jord, men de kan dog også sagtens klare sig i andre jordbundsforhold, så det er svært at slippe helt med gåsebiller, også selvom man ikke nødvendigvis har sandet jord i haven.

Når gåsebillelarverne spiser af græssets rødder, så dør græsset, og man vil se de brune områder i græsplænen, der simpelthen er dødt græs. Der findes generelt ikke en nem og hurtig løsning på at bekæmpe disse gåsebiller, og det handler generelt om at tænke sig rigtig godt om, hvis man søger at komme problemet til livs. Hvis først din græsplæne er invaderet af gåsebiller, kræver det lange og seje træk at få græsplænen fri for dem igen.

Der skal flere tiltag til for at bekæmpe gåsebillerne

Det er ikke muligt decideret at holde gåsebillerne væk fra græsplænen, men man skal i stedet prøve at skabe nogle andre jordforhold, som gåsebillerne ikke kan leve i. Eksempelvis klarer gåsebillerne sig ikke så godt fugtigt jord, så det gælder om at skabe fugtige områder i græsplænen, som en af nøglerne til, hvordan man bekæmper gåsebiller.

En anden mulighed for at styrke kampen md gåsebillerne er give gode muligheder for at deres naturlige fjender trives godt i haven. En af gåsebillernes store fjender er simpelthen fugle, som elsker at spise billerne. Så jo flere fugle man kan tiltrække i sin have, jo bedre. Fuglene kan man f.eks. tiltrække ved at sætte masser af foder ud til dem og sørge for at der er muligheder for at de kan drikke og evt. bade et sted i haven.

Jo flere forskellige tiltag man kan gøre for at komme gåsebillerne til livs, jo bedre. Man kan nemlig næsten være helt sikker på, at et enkelt tiltag ikke vil være nok – der skal mere til.


Disclaimer